Connect with us

Psihologie

12 discutii despre bani pe care sa le ai cu copilul, indiferent de varsta

Multi parinti amana discutiile pe care le-ar putea avea cu copiii lor despre bani pe motiv ca educatia financiara este un subiect prea dificil pentru copiii mici si acestia nu ar intelege.
Totusi, specialistii in educatie financiara sunt de parere ca este mai bine ca parintii sa inceapa sa discute cu copilul despre bani mai devreme decat mai tarziu.

„Copiii nostri vad cum noi cheltuim, economisim, investim si donam bani”, scrie autoarea Kimberly Palmer in cartea sa „Mama inteligenta, mama bogata: cum sa faci avere in timp ce cresti o familie” („Smart Mom, Rich Mom: How to Build Wealth While Raising a Family”). Potrivit acesteia, „putem cauta oportunitati de a vorbi despre bani cu copiii chiar daca iti este uneori incomod sau inconfortabil”.

Totusi, daca profiti de momentele potrivite, te vei simti foarte bine sa vorbesti cu copilul despre bani.

Jurnalistii de la Business Insider au pus cap la cap, intr-un articol, 12 teme de discutie despre bani pe care trebuie sa le abordezi cu copilul tau:

1. Greselile financiare pe care le-ai facut
Marturisindu-le copiilor ce greseli legate de bani ai comis pe parcursul vietii ii inveti ca este in regula sa fii imperfect. Mai mult decat atat, Brie Williams, de la State Street Global Advisors, afirma ca sa-i lasi pe copii sa faca propriile greseli financiare este o modalitate mai buna de a-i invata despre bani decat faptul de a incerca mereu sa-i protejezi, atata timp cat greselile nu sunt intr-atat de mari incat sa le saboteze viitorul.

Advertisement
articole despre slabir

Si, fie ca le-ai facut sau nu, specialistul citat iti sugereaza sa-i vorbesti copilului despre greseli financiare precum: indatorarea excesiva prin intermediul cardurilor de credit, economisirea insuficienta sau cheltuielile impulsive pe lucruri de care nu ai de fapt nevoie.

Banii de buzunar la copii. Cand sa incepi si cat sa ii dai copilului
Legatura dintre cartile pe care le ai in casa si salariul copilului tau cand va fi mare

2. Cum castigi bani si cum ii folosesti pentru acoperirea cheltuielilor familiale
Viramentele automatizate si cumparaturile online fac ca schimbul modern de bunuri sau servicii contra bani lichizi sa fie aproape invizibil.

„Copiii mei cred ca Amazon este o intindere vasta de bunuri pe care oricine le poate primi daca apasa pe cateva butoane”, scrie Kimberly Palmer. Aceasta observatie a facut-o pe autoare sa inceapa sa cumpere mai frecvent cu bani cash, pentru a le arata copiilor ca banii sunt ceva concret.

Spunandu-le copiilor de unde apar banii in familie si pe ce sunt cheltuiti, ii ajuti sa inteleaga realitatea din jurul lor si cum functioneaza lucrurile. Astfel, ai putea vorbi cu copilul tau mai mult despre ce anume faci la serviciu, unde lucrezi, in ce consta jobul tău etc.

Advertisement
articole despre slabir

3. Cum sa identifice o reclama
Copiii, in special cei mici, nu pot face intotdeauna diferenta dintre o reclama si o emisiune, atunci cand se uita la televizor. Astfel, copiii sunt tinte sigure pentru publicitari.

In aceste conditii, Kimberly Palmer le sugereaza parintilor sa-si protejeze copiii de mesajele publicitare ajutandu-i sa faca diferenta dintre acestea si emisiunile educative si spunandu-le sa fie sceptici in legatura cu promisiunile din reclama in legatura cu acel produs.

4. Economie de baza
Poate ca nu este cel mai usor subiect, insa trebuie sa-i transmiti copilului conceptele economiei de baza precum cerere, oferta, productie, schimbul de produse si servicii, ce sunt banii, ce sunt bancile, ce sunt companiile, ce este o bursa de valori etc.

5. Planificarea pentru un obiectiv semnificativ
Atunci cand copilul cere multe jucarii in orice magazin, iar parintii i le cumpara, cel mic nu invata nimic despre ce presupune a economisi constant pentru achizitii substantiale, cum ar fi un autoturism sau niste studii.

Autoarea cartii citate le sugereaza parintilor urmatoarea solutie: sa-l roage pe copil sa deseneze ceea ce isi doreste si apoi sa caute diferite moduri in care familia poate economisi pentru ca obiectivul lui sa devina realizabil. Acest lucru il va face pe copil sa inteleaga ce inseamna sa economisesti pentru a avea o satisfactie mai tarziu.

Advertisement
articole despre slabir

6. Generozitate si recunostinta
Potrivit lui Kimberly Palmer, este important ca, din timp in timp, copiii sa ia o pauza de la dorintele lor si sa aprecieze ceea ce au ajutandu-i pe cei nevoiasi.

In acelasi context, ca parinte, poti cauta si aplica diferite modalitati de a-i stimula pe copii sa-si manifeste recunostinta zi de zi pentru diferite lucruri, cum ar fi o masa gustoasa sau lucrurile frumoase care s-au intamplat pe parcursul unei saptamani.

7. Obiceiuri sanatoase
Copilul care invata devreme sa faca diferenta dintre nevoile sale si dorinte va creste o persoana mai putin inclinata spre cheltuieli exagerate. Ron Lieber, editorialist la publicatia New York Times, propune o modalitate vizuala foarte simpla pentru a-l ajuta pe copil sa perceapa aceasta diferenta: ia o foaie de hartie si deseneaza la mijlocul ei o linie. Pe o parte scrie „Nevoi”, iar pe cealalta, „Dorinte”. Noteaza cateva exemple de obiecte pe fiecare parte pana te asiguri ca cel mic a inteles diferenta. Apoi, data viitoare cand copilul iti cere sa-i cumperi ceva, scoate foaia si roaga-l sa incadreze acel obiect de o parte sau de cealalta parte a liniei.

8. Cum sa-si protejeze datele personale online
Atunci cand copiii isi afiseaza informatii personale pe internet, ei isi expun riscului nu doar viitorul financiar, ci chiar siguranta personala. „Atunci cand intra pentru prima data pe internet, le putem explica celor mici cum isi pot limita expunerea informatiilor personale si a fotografiilor, deoarece postarile lor ar putea fi accesate de niste straini si ar putea fi gasite online pentru totdeauna”, scrie autoarea citata.

9. Ce se intampla atunci cand ceva nu merge bine
Subiectul asigurarilor de viata nu-i intereseaza deloc pe adolescenti si chiar si pe multi adulti. Insa, este crucial ca tinerii sa stie despre importanta produselor care pot acoperi diferite riscuri. Datoria noastra este sa le spunem copiilor, iar ei vor lua propriile decizii la momentul oportun.

Advertisement
articole despre slabir

10. Cum sa utilizeze conturile bancare si cardurile de credit
Ii poti invata pe copii lectii importante despre conturile bancare, metodele de plata, efectuarea platilor doar lasandu-i sa te urmareasca in timp ce faci diferite actiuni la banca sau in aplicatia de internet banking.

11. Fii atent/a cu banii tai
Kimberly Palmer spune ca cei mici au multe lucruri bune de invatat daca te aud pe tine solicitand servicii mai bune sau cerandu-i despagubiri unei companii care nu si-a respectat angajamentul. Cei mici vor invata si, intr-o buna zi, vor face si ei acelasi lucru.

12. Sa te simti confortabil cu conceptele de investitie si pensionare
Cu cat le vorbim mai devreme copiilor despre nevoia de a economisi pentru varsta pensionarii si despre nevoia de a investi, cu atat vor fi mai pregatiti pentru o viata financiara sanatoasa si vor sti ce sa faca imediat ce se angajeaza pentru prima data.

Materia scolara care il va ajuta pe copil sa castige mai multi bani
Cele 12 teme de discutie pe care sa le abordezi cu copilul despre bani au legatura, de fapt, cu modul in care abordezi tu subiectul finantelor personale. Pentru ca se stie ca cei mici preiau de la parinti convingeri, modele de comportament, tipare si reactii, daca iti doresti sa cresti copii inteligenti din punct de vedere financiar, incepe prin a te observa pe tine. Esti multumit/a de modul in care iti gestionezi banii in momentul de fata? Ce poti face pentru a aduce o cat de mica imbunatatire?

Faptul ca ai copii te va ajuta si te va motiva sa faci schimbarile necesare pentru a-ti imbunatati obiceiurile financiare sau pentru a-ti crea unele noi si sanatoase.

Advertisement
articole despre slabir

Care este cel mai dificil subiect legat de bani pe care l-ai putea aborda cu copilul tau?

Blog

Barbati sau fatalai, aceasta-i intrebarea

Am scris data trecuta despre fetele care nu mai stiu sa danseze, fara sa pomenesc o vorba despre indemanarea barbatilor in acest sens – si Irina m-a taxat – dar marturisesc ca ma intereseaza atat de putin cum danseaza barbatii incat nici nu mi-a trecut prin cap sa adaug un rand, doua, acolo, pentru echilibru.

Insa, cateva dintre reactiile la articol mi-au dat de gandit:

era, mai intai, o mama foarte incantata ca baieteii ei fac dans sportiv; era, apoi, un baiat care nu era de acord cu asta, considerand ca baietii care danseaza sunt fatalai, si ca mai bine i-ar fi „dus” sa faca sport.

Pentru ca impartaseam intrucatva ambele puncte de vedere, iar acestea erau contradictorii, mi-am dat seama ca e greu sa te raportezi la niste criterii exacte atunci cand faci diferenta intre un barbat si un fatalau.

In cazul de fata, ca sa ma intelegeti:

Nu cred ca un barbat care danseaza e automat fatalau, insa imi displac barbatii care danseaza din orice alt motiv decat pentru ca simt muzica – de exemplu, pentru a impresiona pe cineva, fie acel cineva o fatuca, o mama, un membru al juriului. Motiv pentru care nu asociez dansurile sportive unei forme de arta, pentru ca ele nu presupun un liber arbitru al trairii spirituale, ci le consider o forma de sport. Binevenita, desigur, ca orice sport. Pentru armonia trupului, pentru dezvoltarea mintii, dar nu pentru acea stare de catharsis a carei pierdere o deplangeam in dansatoarele de azi.

Pe de alta parte, e ceva putred si in teoria conform careia „baietelul dus sa faca sport” e automat educat in spirit barbatesc, cata vreme face asta pentru ca a fost luat de mami sau de tati de mana si trimis sa performeze. Cunosc parinti (tati, chiar) extrem de obsedati sa-si masculinizeze si sa-si „golaneasca” odrasla, dar care au esuat magistral. Asa cum se intampla mai mereu cand in discutie sunt oameni, suma componentelor e foarte diferita de ansamblu: e ca si cum ai pune intr-o oala faina, oua si lapte si ai crede ca deja ai facut cozonacul. Iar acesti parinti, in locul „barbatului” dorit, s-au ales cu un fel de Johnny Bravo.

Advertisement
articole despre slabir

Sunt sigur ca si voi cunoasteti masculi chipesi, puternici, sportivi, dar lipsiti de acel ceva care face diferenta intre, sa zicem, un ciobanesc german si un golden retriever. Stiu, golden retrieverii sunt simpatici – si asta vreau sa lamurim de la bun inceput: fatalaii pot sa fie niste exemplare de zahar si fara sa fie „barbati”. In schimb, invers nu mai este valabil: nu pot sa consider „barbat” pe cineva care abuzeaza de anumite atribute ale masculinitatii. Adica, pentru a va crea o imagine despre ce vorbesc, vreau sa cred ca un barbat adevarat stie sa bea, dar stie si cand sa se opreasca. Nu fuge de scandal, dar nici nu-l provoaca. Nu sta sub papucul muierii, dar nici nu-si exprima independenta prin violenta. Lucruri de genul asta.

Si-atunci, care ar fi acel element de care are nevoie un mascul pentru a fi barbat? Mai presus de inteligenta, de forta fizica sau psihica, de educatie?

Cred ca stiu raspunsul, dar nu sunt sigur ca stiu ce inseamna acest raspuns, ca atunci cand dai o lucrare de control si copiezi rezultatul unei probleme de la colegul de banca. Stiu ca raspunsul e increderea in sine, sunt aproape sigur ca asta ii trebuie unui barbat. Dar ce inseamna aceasta incredere si mai ales cum ajungi sa o dezvolti, asta mi-e mult mai greu sa teoretizez, mai ales ca risc sa fiu subiectiv.

Stiu ca trebuie sa ai curaj si totusi sa nu fii nesabuit. Stiu ca trebuie sa ai cu ce te lauda, fara sa fii fanfaron. Stiu ca trebuie sa ai ce povesti fara sa pierzi rabdarea de asculta povestile altora. Ca trebuie sa fii imun la durere si totusi sa ramai sensibil. Sa nu-ti fie rusine sa deschizi gura, dar mai ales sa stii cand sa n-o faci. Sa fii ironic si cinic, dar cu nimeni mai mult decat cu tine insuti. Sa iti poti apleca fruntea fara sa iti flexezi coloana vertebrala. Sa muncesti fara sa devii sclavul cuiva, nici macar al tau insuti. Sa-ti pastrezi libertatea optiunii, chiar si cand esti ultimul care alege. Sa fii un jucator bun: mereu dornic sa castige, intotdeauna capabil sa piarda. Sa nu-ti para rau ca ai regrete. Si cate altele.

Cred ca banalitati de genul asta fac diferenta intre un barbat si un fatalau – dar cum sa te apropii de ele, sa le pui in aplicare, asta habar nu am. Daca nu cumva exact aici o fi ascunsa piatra filosofala pentru fiecare mascul: sa-si gaseasca propria metoda de a fi barbat.

Advertisement
articole despre slabir
Continue Reading

Psihologie

Barbatii batrani si fetele tinere

De ce oare un barbat care este plictisit de viata, de el, de tot…. crede ca alaturi de o partenera mai tanara viata lui o sa devina mai „luminoasa”? Suntem cu totii de acord, ca nu are cum sa nu iti placa o partenera cu 15-20 de ani mai tanara. Este tanara, frumoasa probabil vesela si bine „structurata” ceea ce te face sa te simti iar ca un mare cuceritor si in plus si mai tanar. OK! Si dupa vreo 12 luni cand ea o sa vrea in club si tu nu iti vei dori decat sa stai in fata TV sa nu faci nimic?! Atunci ce o sa faci? Sau cand ea o sa vrea sa „descopere lumea”, iar tu nu iti mai doresti acele experiente pentru ca deja le-ai avut…Numai vorbim de „noptile furtunoase” care incep sa se rareasca daca nu ai un „ajutor de nadejde.”

Si totul e dragut pana aici…zic eu… Dar, cand incep „toanele de domnisoara” sa te tii bine! Doar nu credeai ca daca e mai tanara, nu este si pisaloaga. 99% din femei au un defect, tinere, batrane….TOATE. Te bat la cap sistematic! Cu cat e mai tanara, cu atat are mai mult elan.

Cele mai in varsta, vad ca nu au cu cine sa vorbeasca si mai lasa de la ele…Astea tinere…. Dumnezeule cata energie si ce limbarnita!!! Auzi nu i-am cumparat ieri flori…La cate am eu pe cap…Aoleu! am uitat si de pantofiorii aia….. Sa fim sinceri, incepi sa te gandesti, parca era mai bine cu aia „ridata”, care mai facea din cand, in cand si o ciorba…mai ma si intelegea, din cand, in cand…ce e drept… Ce belea mi-am luat pe cap! Parca nu stateam eu bine pe canapea, in papucii mei pufosi, facand pe morocanosul si neasta mea incercand sa imi intre in voie!!

 

Continue Reading

Psihologie

Cum explic la noul job concedierea de la fostul

Odata ce ti-ai revenit din socul de a fi fost concediata, odata ce te-ai asigurat ca niciun drept legal nu ti-a fost incalcat, e timpul sa ataci piata de munca, sa iti refaci fortele si sa te prezinti la interviuri pentru urmatorul job.

Aici insa se poate intampla sa ai dificultati in a justifica motivul pentru care ai parasit anteriorul loc de munca. Cu siguranta, vei dori sa-ti impresionezi viitorul angajator prin orice mijloace la interviu, iar faptul ca ai fost concediata nu este tocmai un plus. Asa ca hai sa vedem care este rapunsul „politically correct”.

Nu vei putea omite informatia legata de faptul ca ai fost concediata. Daca despartirea de fostii angajatori s-a facut cu „acordul partilor”, e o sansa. Dar daca a fost o concediere in acte, esti obligata sa spui inca de la inceput acest lucru. Ceea ce insa te-ar putea salva ar fi sa ai o atitudine relaxata fata de acest subiect. Angajatorul, recrutorul va putea aprecia acest lucru ca pe un lucru firesc ce i se poate intampla oricui.

Relaxarea depre care vorbesc trebuie insa sa vina dintr-o planificare prealabila a informatiilor pe care vrei sa le pui pe masa in cadrul interviurilor. Nu e nevoie sa intri in detalii si cu siguranta nu vrei sa vorbesti de rau fostii angajatori. Vrei sa ai o atitudine pozitiva in care sa mentionezi ca a existat o nepotrivire de opinii, de viziuni, o nepotrivire de caracter care au dus la „divortul” vostru, dar ca ai invatat foarte multe lucruri la acel job, ai cunoscut multi oameni interesanti, valorosi, ca vezi acest pas ca pe unul pozitiv, inainte, desi nu este placut pentru nimeni sa fie concediat.

Orice detaliu negativ, trebuie sa-ti spun, ar putea atrage consecinte negative. Nu-ti barfi fostii colegi sau sefi, nu oferi informatii nesolicitate despre activitatea companiei si politica acesteia de personal sau in general despre informatii confidentiale. Nu te hazarda in a face din recrutor sacul de box al frustrarilor tale legate de aceasta experienta si aminteste-ti ca este un observator doar si inca unul cu pareri extrem de subiective.

Advertisement
articole despre slabir

Pastreaza informatia in forma simpla si sincera: „Pur si simplu ceva nu a functionat asa cum trebuie intre mine si fostul angajator.” Daca momentul concedierii este foarte apropiat si este mult prea evident (de exemplu, desfacerea contractului de munca cu litera „I” de la „indisciplina”) si nu ai nicio sansa sa eviti intrebarile neplacute, atunci va trebui sa explici pe scurt situatia: contextul si situatia creata si momentul in care s-a produs despartirea.

Odata ce ai explicat aceste aspecte delicate, indreapta-ti atentia catre aspectele pozitive ale acestei experiente: tot raul spre bine, ai cunoscut oameni valorosi de la care ai invatat multe, te-ai implicat in actiuni care ti-au indicat directii pe care ai vrea sa le urmezi in continuare, ti-ai invatat lectia, etc.

Trebuie sa discuti despre aceasta situatie privind catre viitor si gandindu-te la ceea ce ar urma sa se intample in cariera ta. Asta inseamna sa inveti din trecut, dar sa te gandesti la viitor.

Continue Reading

Articole interesante

Tendințe-În-Machiaj-Pentru-2024 Tendințe-În-Machiaj-Pentru-2024
Cosmetice14 ore ago

Tendințe În Machiaj Pentru 2024: Ce Culori Și Tehnici Să Încerci

Tendințele în machiaj sunt un barometru esențial al modului în care evoluează stilul personal și industria de beauty în general....

Fond-De-Ten-Nuanta-Perfectă Fond-De-Ten-Nuanta-Perfectă
Cosmeticeo lună ago

Ghidul Complet Al Fondului De Ten: Cum Să Îți Găsești Nuanta Perfectă

Fondul de ten este piatra de temelie a oricărui machiaj reușit. Acesta nu doar uniformizează tonul pielii, ci și creează...

Rutine-De-Îngrijire-A-Pielii-Pe-Timp-De-Vară Rutine-De-Îngrijire-A-Pielii-Pe-Timp-De-Vară
Cosmeticeo lună ago

Cele Mai Eficiente Rutine De Îngrijire A Pielii Pe Timp De Vară

Vara este anotimpul în care pielea noastră se confruntă cu numeroși factori externi care îi pot afecta sănătatea și aspectul....

parfum-pentru-ocazii parfum-pentru-ocazii
Frumusețe2 luni ago

Cum Să Alegi Parfumul Ideal Pentru Orice Ocazie

Parfumul este mult mai mult decât un simplu accesoriu; este o extensie a personalității tale și joacă un rol esențial...

Nivea-Q10-plus-review Nivea-Q10-plus-review
Cosmetice3 luni ago

Review Nivea Q10 Plus Ulei pentru fermitate

La fiecare început de sezon cald, îmi place să mă documentez despre produsele destinate corpului care apar în magazine. În...

Frumusețe10 luni ago

Noua ta destinație pentru bijuterii și accesorii unice

Într-o lume a uniformizării, în care oamenii consumă aceleași produse, în care nu mai suntem indivizi, ci consumatori, simple cifre...

Frumusețe11 luni ago

Louis Vuitton: eleganta in stil retro

Pe data de 10 martie, in cadrul Saptamanii Modei de la Paris, renumita casa de moda franceza Louis Vuitton si-a...

Retete Culinare1 an ago

Mancaruri cu Legume: Placinta cu Dovlecei

Legumele nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru zilnic. Cand vine vorba de retete simple, dar gustoase, zarzavaturile au puternice...

Home Deco1 an ago

Idei mari pentru o bucatarie mica

Atunci cand vine vorba de bucataria ta, trebuie sa fii sigura ca abordezi desigul minunat. Dar ce poti face atunci...

Home Deco1 an ago

Plantarea florilor și cateva informatii despre plantele de baie

Plantarea florilor este o sarcina usoara, dar cu cativa pasi, florile tale se vor prinde foarte repede si vor avea...

Frumusețe1 an ago

Cum sa purtam pantalonii pana

Desi tendintele de anul acesta anunta ca vor fi in voga pantalonii evazati, cu talie inalta, nu putem sa renuntam...

Diete și Slăbire1 an ago

Persoanele supraponderale nu mai simt grasimea din mancare

Uite inca un motiv de ce este asa de greu pentru o persoana supraponderala sa isi dea seama cand trebuie...

Frumusețe1 an ago

Rochii de mireasa colorate

Fara indoiala, ziua nuntii este cea mai importanta zi din viata unei femei. Fireste, prima provocare in organizarea nuntii perfecte...

Recenzii1 an ago

Cartea Pacienta Tacuta de Alex Michaelides

Cartea Pacienta tacuta a aparut la editura Litera si se numara deja printre thrillere exceptionale ale anului 2019. Autorul, Alex...

Recenzii1 an ago

Cartea Poveste despre doua orase, de Charles Dickens

Poveste despre doua orase este un roman scris de catre Charles Dickens. Aparitia romanul dateaza din anul 1859 intr-o revista...

Blog1 an ago

Barbati sau fatalai, aceasta-i intrebarea

Am scris data trecuta despre fetele care nu mai stiu sa danseze, fara sa pomenesc o vorba despre indemanarea barbatilor...

Recenzii2 ani ago

Cartea Viata e usoara, nu-ti face griji de Agnes Martin-Lugand

Cartea Viata e usoara, nu-ti face griji de Agnes Martin-Lugand, este despre dragoste, fericire, tristete si umplerea golurilor sufletesti. Aceasta...

Blog2 ani ago

Charlotte Gainsbourg – Gainsbourg meets Birkin

Miss Gainsbourg a fost binecuvantata dinainte de a fi nascuta, probabil ca ursitoarele nu s-au lasat pana nu i-au daruit...

Psihologie2 ani ago

Barbatii batrani si fetele tinere

De ce oare un barbat care este plictisit de viata, de el, de tot…. crede ca alaturi de o partenera...

sirop-de-afine sirop-de-afine
Retete Culinare2 ani ago

3 retete cu afine – 100% delicioase și super mega sănătoase

Afinele sunt fructe delicioase si pline de nutrienti, insa sunt destul de greu de gasit in supermarketuri si magazine (cele...

Trending

Copyright © 2022 Jurnalul Unei Eve
Theme by MVP Themes, powered by WordPress.