Man Booker International luat de Alice Munro

Juriul prestigiosului premiu Man Booker International, in valoare de 60.000 de lire sterline, si-a anuntat, miercuri dimineata, laureatul editiei 2009, scriitoarea canadiana Alice Munro.

“Alice Munro este cunoscuta ca autor de povestiri scurte si totusi, ea aduce atata profunzime, intelepciune si precizie fiecarei povestiri”, se arata in motivatia juriului.

femeie

Cunoscuta pentru povestirile scurte, Munro este una dintre vocile literare majore ale Canadei, dublu laureata al Governor General’s Award, pentru volumul de povestiri “Dance of the Happy Shades” (1968) si pentru colectia “Who Do You Think You Are?”. Temele predilecte ale fictiunii ei abordeaza dilemele vietii adolescentine, in micile orase, dar si problemele femeii ajunse la maturitate, care se confrunta cu singuratatea.

Alice Munro si-a petrecut copilaria in Ontario, iar din 1963 pana in 1972 s-a mutat la Victoria, BC, unde a deschis libraria Munro’s Books, revenind apoi in Ontario. Munro a fost  distinsa cu premiul First Canada-Australia Literary, premiul literar Marian Engel, in 1986 si cu Commonwealth Writers Prize, in 2005.

Povestirile ei au fost publicate vreme de decenii in “The New Yorker”, “Atlantic Monthly” si “The Paris Review”, multe dintre ele fiind adaptate pentru radio si cinema. Pelicula “Boys and Girls” a primit un

Oscar pentru scurt-metraj (1986), iar “Lives of Girls and Women” a fost adaptata intr-un serial TV, in 1994.

Decernat o data la doi ani, Man Booker International vizeaza opera in ansamblu a unui scriitor din orice parte a lumii, si nu o carte anume, premiul fiind  conditionat, totusi, de existenta traducerilor cartilor in limba engleza. Peruanul Mario Vargas Llosa, italianul Antonio Tabucchi, Ludmila Ulitskaya din Rusia si australianul Peter Carey au fost printre nominalizatii din 2009 ai acestui premiu. Juriul, prezidat de scriitoarea Jane Smiley, i-a avut in componenta pe muzicianul si scriitorul Amit Chaudhuri si scenograful si eseistul Andrey Kurkov .

Man Booker International Prize difera de Man Booker Prize pentru fictiune, acesta din urma fiind atribuit anual, ca recunoastere a valorii literare a unei carti.

Pe meleagurile noastre proza scurta nu este la mare cautare din partea editorilor, ba chiar poti auzi formulari de genul: “Dar un roman nu aveti?”

“Imi pare rau, mi-am uitat romanul acasa.”