Reguli Holdem

Poate cea mai practicata forma de poker este jocul de Texas Hold’em. Simplitatea regulilor si multitudinea situatiilor intalnite in joc contribuie la popularitatea uluitoare a jocului. Aici avem regulile de baza care sa te ajute sa intelegi ce se intampla atunci cand te asezi la masa de joc.
In Texas Hold’em fiecare jucator primeste doua carti cu fata in jos (hole-cards), iar apoi cinci carti urmeaza sa fie impartite cu fata in sus in mijlocul mesei (community cards). Primele trei carti ce apar simultan in mijlocul mesei poarta denumirea de „flop”, urmatoarea de „turn”, urmand ca ultima sa fie denumita „river”. Obiectivul jocului este sa faci cea mai buna combinatie de cinci carti, folosind cele doua carti ale tale si cartile comune.holdem
Exista un buton alb, denumit de altfel si „dealer”, buton care se muta pe masa cu o pozitie mai la stanga, la inceputul fiecarei maini si indica de unde impartirea cartilor trebuie sa inceapa. Dupa ce fiecare jucator primeste cele doua carti va incepe prima runda de pariere.
Deschiderea. Texas Hold’em foloseste o structura de deschidere cu doua blind-uri. „Small blind” si „Big blind” reprezinta pariuri fortate, menirea lor fiind sa incurajeze actiunea la masa. Persoana din stanga dealerului va trebuie sa puna „Small blind” iar persoana din stanga „Small-blind”-ului va trebui sa puna „Big blind”. In mod curent Big Blind-ul este dublul Small Blind-ului. In jocul de No Limit Hold’em, Big Blind-ul reprezinta in general 1% din suma de intrare („buy-in”) la masa. Astfel atunci cand te asezi la o masa NL 1$/2$ buy-in-ul va fi 200$.
Odata ce blind-urile au fost asezate va incepe prima runda de pariere („pre-flop”). Primul jucator ce va vorbi va fi persoana din stanga BB-ului. Pentru ca aceasta este persoana care vorbeste prima intr-o mana, pozitia in care se afla poarte denumirea de „Under the gun” sau UTG.
Fiecare jucator are optiunea de a se retrage („fold”), de a plati („call”) sau de a mari miza („raise”) odata ce ii vine randul sa isi exprime aceasta optiune. In No Limit Hold’em jucatorii au dreptul sa parieze plecand de la 2xBB pana la a isi miza toate fisele („all-in”). Daca nimeni nu a dat raise pana cand actiunea a ajuns la Big Blind, acesta are optiunea de a spune pass („check”) sau de a da raise.
Odata ce s-a incheiat runda de pariere pre-flop, dealerul va aseza pe masa primele trei carti (flopul). Incepe runda de pariere pe flop, primul jucator care vorbeste fiind primul din stanga butonului de dealer. Acesta are optiunea de a spune check sau de a paria. Urmatorii vor avea optiunea de a spune check sau de a paria, in caz ca nici un jucator dinaintea lor nu a pariat, sau de a se arunca, a plati sau a mari miza, in caz ca inaintea lor au existat pariuri.
Odata ce actiunea de pe flop s-a incheiat, dealerul va aseza pe masa o a4a carte, cunoscuta sub numele de „turn”. Va urma runda de pariere pe turn, urmand aceleasi reguli ca si cea de pe flop. Odata ce aceasta se incheie, dealerul va aseza pe masa o ultima carte, denumita „river”. Jucatorii vor avea o ultima sansa sa parieze, iar odata ce ultimul pariu a fost platit, sau toti jucatorii au spus check, jucatorii isi vor arata cartile initiale pentru a fi determinat castigatorul. Jucatorul al carui ultim pariu a fost platit va trebui sa isi arate primul cartile, iar jucatorul care a platit va trebui sa isi arate mana doar daca are o mana mai buna. Altfel acesta are optiunea sa isi ascunda mana pierzatoare („muck”), nepermitandu-i adversarului sa vada cu ce a fost platit.
Regulile All-in-ului in Texas Hold-em
Exceptia pe o care o tratam aici este momentul in care 2 sau mai multi jucatori cu teancuri diferite de chip-uri (fise) ajung sa mizeze tot intr-o mana. Un jucator nu este obligat sa se arunce daca chip-urile pe care le are nu pot acoperi valoarea pariului unui alt jucator. In acest caz se creaza un pot separat (side-pot). Exemplu:
Jucator 1: 100$; Jucator 2: 50$; Jucator 3: 300$. Dupa flop Jucator 2 decide sa mearga all-in cu cei 50$. Jucator 3 plateste iar Jucator 2 decide sa mearga si el all-in. Jucator 3 plateste din nou. Astfel vor fi create 2 poturi: primul (main pot) va fi de 150$ (valoarea in fise pe care le detine Jucator 2, egalate de fiecare dintre ceilalti 2 jucatori) si un side pot de 100$ intre Jucator 1 si Jucator 3. Astfel Jucator 2 poate castiga doar ce e in main pot, iar ceilalti doi jucatori pot castiga doar side-potul sau ambele pot-uri.